ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΙΑΣΩΤΩΝ

Γ΄ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 39, 104 33 ΑΘΗΝΑ

Τηλ.: 210-52.22.033

Αρ. Πρωτ.: 115                                                                                  Αθήνα, 30-11-2015

 

Προς:      Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Τόσκα (pressoffice@yptp.gr)

 

Θέμα: Παράκληση για παράλειψη της κατάργησης του Αστυνομικού Τμήματος Αγιάσου.

 

 

 

 

 

 

Κοιν/ση: Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης κ. Δημήτριο Αναγνωστάκη (pressoffice@yptp.gr)

                 Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου (gadpvaigaiou@hellenicpolice.gr)

  Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου (adlesvou@hellenicpolice.gr)

  Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (pv@pvaigaiou.gov.gr)

  Δήμο Λέσβου (pressoffice@mytilene.gr, dimos@mytilene.gr)

 Εφημερίδα Μυτιλήνης «Δημοκράτης» (ef_dimokratis@otenet.gr)

 Εφημερίδα Μυτιλήνης «Εμπρός» (news@emprosnet.gr)

 Εφημερίδα Μυτιλήνης «Νέο Εμπρός» (mail @ neo-empros .net)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  ΕΝΤΟΝΗ   ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ   ΓΙΑ ΤΗ  ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ     
           ΤΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ   ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΙΑΣΟ

                                                

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ

Ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Αγιασωτών, ένας δραστήριος λεσβιακός σύλλογος των Αγιασωτών που κατοικούν στην Αττική, πληροφορήθηκε από τον μυτιληναϊκό Τύπο για ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης των αστυνομικών υπηρεσιών της Λέσβου το οποίο αποτελεί εισήγηση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και προτείνει την κατάργηση του Αστυνομικού Τμήματος Αγιάσου και τη συγχώνευσή του με το Αστυνομικό Τμήμα Γέρας Πλωμαρίου.

Με αφορμή το υπό συζήτηση σχέδιο, ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Αγιασωτών θα ήθελε να σας θέσει υπόψη το γεγονός ότι η Αγιάσος αποτελεί ένα απ’ τα πιο μεγάλα και ορεινά χωριά της Λέσβου, είναι αρκετά απομακρυσμένη απ’ την πόλη της Μυτιλήνης και από τη Γέρα, και αντιμετωπίζει ήδη μεγάλα προβλήματα εξαιτίας των πολιτικών των προηγούμενων κυβερνήσεων. Συγκεκριμένα, με την εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης» (με το οποίο έγινε ένας δήμος ολόκληρη η Λέσβος, που είναι το τρίτο σε μέγεθος νησί της Ελλάδας), οι δημοτικές υπηρεσίες της Αγιάσου υποβαθμίστηκαν εντελώς. Για παράδειγμα, για την καθαριότητα του χωριού  προσλαμβάνονται μέσω προγραμμάτων άτομα από όλο το νησί, με αποτέλεσμα να αρνούνται οι προσλαμβανόμενοι να εργαστούν σε ένα χωριό που είναι τουλάχιστον μια ώρα μακριά από την έδρα τους. Κι αυτό είναι ένα μόνο από τα μύρια όσα προβλήματα της Αγιάσου που δημιούργησε ο «Καλλικράτης».

Και τώρα, σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, με το σχέδιο αναδιάρθρωσης των αστυνομικών υπηρεσιών της Λέσβου έρχεται να προστεθεί ένα ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα, αυτό της ανασφάλειας, καθώς η παραβατικότητα –που ήδη βρίσκεται σε ανησυχητικά επίπεδα–  θα ενταθεί, λόγω της προκληθησόμενης αδυναμίας αμέσου δράσεως της Αστυνομίας σε ένα χωριό που απέχει μία ώρα από την πόλη της Μυτιλήνης. Η συγκεκριμένη αδυναμία θα τύχει της εκμετάλλευσης των κακοποιών στοιχείων, τα οποία διαρρηγνύουν κατοικίες ηλικιωμένων που ζουν στο χωριό (και είναι πολλοί πλέον οι ηλικιωμένοι, καθώς οι νέοι του χωριού αποδημούν) και τα οποία δεν δίστασαν να διαρρήξουν φέτος μέχρι και την κατοικία του μητροπολίτη Μυτιλήνης στην Αγιάσο.

Επιπλέον, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Αγιάσος δεν είναι απλά ένα «κεφαλοχώρι» με πληθυσμό 2.500 κατοίκων, αλλά ένας θρησκευτικός και τουριστικός προορισμός, όπου καταφτάνουν την τουριστική περίοδο χιλιάδες τουριστών καθημερινά, με αποκορύφωμα τις μέρες του Δεκαπενταυγούστου. Και ένα τέτοιο χωριό, πιστεύουμε, δεν θα ήταν σωστό –αλλά απεναντίας επικίνδυνο– να μείνει χωρίς Αστυνομικό Τμήμα. Ειδικά μάλιστα αυτή την εποχή που ολόκληρο το νησί δέχεται μεγάλο όγκο προσφύγων, η σχετική συζήτηση θα έπρεπε να αφορά την αύξηση και ενίσχυση των σωμάτων ασφαλείας και όχι την περιστολή τους.

Εξαιτίας λοιπόν των παραπάνω σας παρακαλούμε, αξιότιμε υπουργέ κ. Τόσκα, να παρέμβετε και να αποτρέψετε το ενδεχόμενο κατάργησης του Αστυνομικού Τμήματος Αγιάσου, ώστε να κατασιγάσει η δικαιολογημένη ανησυχία και αγανάκτηση των κατοίκων.

Ευελπιστούμε ότι η παρούσα παράκλησή μας θα ληφθεί υπόψη και θα ματαιωθεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης των αστυνομικών υπηρεσιών της Λέσβου –ή τουλάχιστον θα αναβληθεί προς το παρόν η εφαρμογή του.

 

 

 

 

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο πρόεδρος                                                                                                                       Ο γενικός γραμματέας

 

 Παναγιώτης Σταυρακέλης                                                                                           Μανώλης Τραγάκης

   Ο ΤΟΠΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΕΓΡΑΨΕ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΟ         και  ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ          ΙΝΤΕΡΝΕΤ1    ΙΝΤΕΡΝΕΤ2

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ