Ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Αγιασωτών τίμησε τη μνήμη των θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής.

 

Το απόγευμα της Δευτέρας 19 Δεκεμβρίου 2022 ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Αγιασωτών, σε μια καταπληκτική διοργάνωση εκδήλωση μνήμης, τίμησε τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής του 1922 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων και στην αίθουσα «Αντώνης Τρίτσης».

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του Συλλόγου Παναγιώτης Σταυρακέλης με χαιρετισμό που απηύθυνε στους εκλεκτούς καλεσμένους. Παρέστησαν οι κ. Αθανασίου Χαράλαμπος (α’ αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και βουλευτής Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας), Μπουρνούς Γιάννης (α΄ αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και βουλευτής Λέσβου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.), Στεφανής Αλκιβιάδης (στρατηγός, τέως αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, τέως υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και νυν σύμβουλος της κυβέρνησης σε θέματα ακριτικών περιοχών και Αγίου Όρους), Βακάλης Νεκτάριος (πρόεδρος της Ο.Λ.Σ.Α.) Ευαγγέλου Γεώργιος (πρόεδρος Σκαμιωτών «Παναγία η Γοργόνα»), Ιορδάνης Τάκης (πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συνδέσμου «Πιττακός ο Μυτιληναίος») και πλήθος Αγιασωτών και φίλων της Λέσβου.

Όλοι είχαμε την ευκαιρία να δούμε να ξετυλίγονται κινηματογραφικά και μέσα από ιστορικές πηγές όλα τα γεγονότα που οδήγησαν στη μικρασιατική τραγωδία, καθώς και τις επιπτώσεις που είχε στον ελληνικό χώρο. Παράλληλα η όλη εξιστόρηση, διανθισμένη με μουσικά κομμάτια και τραγούδια της εποχής, μας μετέφερε στη γενικότερη ατμόσφαιρα των γεγονότων και κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον.

Η έρευνα και τα κείμενα της εκδήλωσης ήταν του συγχωριανού μας δικηγόρου Σωτήρη Βουνάτσου, τα οποία απέδωσε με μοναδικό τρόπο ο Αγιασώτης ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας Στρατής Πανούριος, ενώ την επεξεργασία και το μοντάζ του υλικού έκανε με επαγγελματικό τρόπο ο επίσης Αγιασώτης Χριστόφας Βασ. Χατζηπαναγιώτης.

Στη συνέχεια πήρε την σκυτάλη το μουσικό συγκρότημα με τους κ.κ. Παναγιώτη Βέργο στο σαντούρι, Γιώργο Μαρινάκη στο βιολί και Σοφία Παν. Σκορδά στο τραγούδι, με αντιπροσωπευτικούς σκοπούς και τραγούδια της σμυρναίικης εποχής.

Η εκδήλωση έκλεισε με πλούσιο μπουφέ, όπου προσφέρθηκαν άφθονο κρασί, αλμυρές αλλά και γλυκές γεύσεις, προσφορά των ζαχαροπλαστείων «Μαλεμπί ΟΕ».

Τα σχόλια και οι εντυπώσεις όσων παρευρέθηκαν στην όμορφη και επιτυχημένη αυτή εκδήλωση ήταν κάτι παραπάνω από επαινετικά.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στον Πρόεδρο και στο Δ.Σ. του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Αγιασωτών, καθώς και στους συντελεστές της εκδήλωσης.

Μέρος της ωριαίας  εκδήλωσης  για την καταστροφή  της Σμύρνης

Ομιλία  του Προέδρου του συλλόγου  στην αρχή της εκδήλωσης κ.Σταυρακέλλη Παναγώτη    

https://youtu.be/WUPGAnNMakU 

 

Μέρος  της μουσικής εκδήλωσης διάρκειας 15 λεπτών

https://youtu.be/iQLlYGWAj-s