Κατασκευή  συντήρηση  πνευματικά δικαιώματα όλης  της ιστοσελίδας ανήκουν στο ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΟ ΣΥΛΛΟΓΟ  ΑΓΙΑΣΩΤΩΝ

 

 

 

 

 

                                                                 1. Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ της ΠΑΝΑΓΙΑΣ.

Βασικός πόλος έλξης όλων των επισκεπτών. Το λαογραφικό μουσείο της ΠΑΝΑΓΙΑΣ. Βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του ναού και περιέχει έργα πολύτιμης λαϊκής τέχνης, τιμαλφή από δωρεές πιστών, νομίσματα και μια εξομοίωση δωματίου παλιού αγιασώτικου σπιτιού.
Το εκκλησιαστικό μουσείο της ΠΑΝΑΓΙΑΣ. Επίσης στον προαύλιο χώρο του ναού, το οποίο εκθέτει τον σταυρό από τίμιο ξύλο, λείψανα αγίων, ιερά σκεύη, ευαγγέλια και άμφια, κεντητό επιτάφιο της ΠΑΝΑΓΙΑΣ κ.ά.

                                                                   2. ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΉΡΙΟ ΑΓΙΑΣΟΥ.

Το κτηριακό συγκρότημα του Αναγνωστηρίου διαθέτει λαογραφική συλλογή, κινηματοθέατρο, πλούσια βιβλιοθήκη, πινακοθήκη και αίθουσα εκδηλώσεων. Είναι μηχανή παραγωγής πολιτισμού, με συμμετοχή σχεδόν του συνόλου των κατοίκων του χωριού.

                                                                   3.ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΖΙΝΝΗ

Η λαογραφική συλλογή ΤΖΙΝΗ ακριβώς δίπλα στο μουσείο του αναγνωστηρίου, διασώζει εργαλεία από την πλούσια βιοτεχνική ιστορία του χωριού, αρχειακό και φωτογραφικό υλικό.   

                                                                    4. ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Το καρναβαλικό μουσείο στεγασμένο στην παλιά ηλεκτρομηχανή που ανακαινίστηκε με τις άοκνες προσπάθειες και την συμβολή κατοίκων του χωριού με μεράκι. Εκθέτει την ιστορία της ηλεκτροδότησης του χωριού, φορεσιές, μάσκες και όλα τα αντικείμενα που χρησιμοποιήθηκαν κατά καιρούς στο καρναβάλι, και πλήθος φωτογραφιών από τα δρώμενα.

                                                                    5. Ο ΚΗΠΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

Ένα εξοχικό κέντρο, που το αποθανάτισαν πολλοί ζωγράφοι και που χρησίμευε στο μεσοπόλεμο και σαν υπαίθριο θέατρο ή σαν θερινό σινεμά. Ένας  καφές, ένα γλυκό, ή ένα ούζο στην σκιά του θεόρατου αιωνόβιου πλάτανου, που υψώνεται στο κέντρο του αποτελεί μοναδική εμπειρία. Πρέπει να σημειώσουμε επίσης την εξέδρα που υπάρχει στημένη πάνω στον πλάτανο, ανάμεσα στα κλαδιά του, που σε άλλες εποχές ανέβαινε ολόκληρη ορχήστρα παίζοντας τραγούδια, διασκεδάζοντας τους θαμώνες του κέντρου. 

                                                                     6. ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΙ.

Ο μικρός λοφίσκος, όπου φτάνει κανείς σε είκοσι περίπου λεπτά με τα πόδια από την είσοδο του χωριού, σε μία διαδρομή αξεπέραστης ομορφιάς ανάμεσα σε δάσος με πεύκα και πυκνή βλάστηση. Εκεί βρίσκεις ένα γραφικό εξωκλήσι, μια στέρνα με χρυσόψαρα, υπέροχη θέα και χώρους ξεκούρασης και αναψυχής. 

                                                                      7. Ο ΟΛΥΜΠΟΣ

Το βουνό με τον επιβλητικό του όγκο που δεσπόζει στο νησί,με υψόμετρο 967 μέτρα. Όταν βρεθείς στην  κορυφή του έχεις οπτική επαφή σχεδόν σε όλο το νησί. Υπάρχει το εξωκκλήσι του προφήτη ΗΛΙΑ, όπου γίνεται και σχετική γιορτή στις 20 ΙΟΥΛΙΟΥ. Στολισμένα άλογα και περήφανοι καβαλάρηδες κατεβάζουν την εικόνα του αγίου στο χωριό, περιφέροντας την, σταματώντας στα καφενεία για το σχετικό κέρασμα.
Επίσης στο βουνό υπάρχει και παρατηρητήριο που λειτουργεί όλες τις ημέρες του χρόνου και στελεχώνεται από το δυναμικό της πυροσβεστικής του χωριού, για την πρόληψη πυρκαγιών.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑΣΟ

’Μέκκα της παράδοσης’’ ή ‘’ Ελβετία της Λέσβου ‘’σε υψόμετρο 460 μέτρα. Εχει πληθυσμό 2587 κατοίκους με την τελευταία απογραφή. Και οι δύο χαρακτηρισμοί αφορούν την νύφη του ΟΛΥΜΠΟΥ την Αγιάσο. Σκαρφαλωμένη στις πλαγιές του ξεχωρίζει για την οργιαστική της βλάστηση (φαινόμενο που δεν είναι συνηθισμένο σε νησιωτικούς οικισμούς), το  αρχιτεκτονικό της ύφος , το γλωσσικό της ιδίωμα, την ιδιαίτερη κουζίνα της, τα μουσικοχορευτικά της δρώμενα, το ξακουστό καρναβάλι της και τις παραδοσιακές της τέχνες (κεραμική – υφαντική – ξυλογλυπτική).
Υπάρχουν περιπατητικές διαδρομές με πολύ καλή σήμανση που δίνουν ευκαιρία
  για ένα μοναδικό περίπατο στον καστανίωνα του χωριού.Ένας λόγος που έχει γίνει γνωστό το χωριό είναι το προσκύνημα της ΠΑΝΑΓΙΑΣ, στην θαυματουργή εικόνα της ΘΕΟΤΟΚΟΥ.
Το εικόνισμα μεταφέρθηκε στην περιοχή το 802 μ.χ .
 Το 1170 μ.χ χτίστηκε η πρώτη εκκλησία – μοναστήρι ,γύρω από την οποία αναπτύχθηκε σταδιακά ο οικισμός. Τα αξιοθέατα της πολλά , από τα οποία ξεχωρίζουν :

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επίσης άξια λόγου δύο προάστια που ανήκουν στον δήμο ΑΓΙΑΣΟΥ και αξίζει  να επισκεφτείτε.

                                                                       Α. ΚΑΡΗΝΗ  

Λίγα χιλιόμετρα πρίν φθάσουμε στην ΑΓΙΑΣΟ βρίσκεται η καταπράσινη ΚΑΡΗΝΗ.
Αιωνόβια πλατάνια, τρεχούμενα νερά και υπολείμματα τοιχογραφιών του γνωστού λαϊκού ζωγράφου ΘΕΟΦΙΛΟΥ συνθέτουν ένα ονειρικό σκηνικό. Επιβάλλεται ο καφές και το φαγητό. Επίσης η βόλτα στην σπηλιά που ζούσε και δημιουργούσε ο λαϊκος ζωγράφος.

                                                                       Β. ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Μετά την ΚΑΡΗΝΗ με κατεύθυνση προς ΑΓΙΑΣΟ, πηγαίνοντας προς τον Πολυχνίτο, βρίσκεται η τοποθεσία ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ.  Εκεί αναβλύζουν οι ονομαστές πηγές του ΤΣΙΓΚΟΥ. Υπάρχει επίσης και το εξωκκλήσι του ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ. Στα μικρά καφενεδάκια της περιοχής μοναδική απόλαυση τα χειροποίητα γλυκά κουταλιού.
Για την ιστορία στην τοποθεσία αυτή γυρίστηκε το πρώτο γυμνό του ελληνικού κινηματογράφου το ‘’Δάφνη και Χλόη ‘’.

                                                                          ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Η ΑΓΙΑΣΟΣ φημίζεται για τα προϊόντα που παράγει (μήλα, αχλάδια, καρύδια, κάστανα, ελιές, κεράσια κ.λ.π). Παραδοσιακό προϊόν επίσης είναι ένα είδος χαλβά (που μοιάζει με μαντολάτο) και ο ξινός τραχανάς της ( σε σχήμα ‘’χάχλας ‘’ ).

 

     

                   ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ

1. Της Αγίας Τριάδος (Ιούνιο)

2. Του προφήτη ΗΛΙΑ (20 Ιουλίου)

3. ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ  1 – 15 Αυγούστου

4 Τα εννιάμερα της ΠΑΝΑΓΙΑΣ                 23 Αυγούστου

5. Του Σταυρού (14 Σεπτεμβρίου)

 

 

 

 

 

                           ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

1. Καρναβαλικές εκδηλώσεις (κάθε αποκριά)

2 .Γιορτή κερασιού (κάθε Ιούνιο)

3. Γιορτή κάστανου (τέλος Νοέμβρη – αρχές Δεκέμβρη)


 Επιστροφή  στην αρχική σελίδα